Мейн Куун – породата гигант

Mein Kuun

Котките от породата Мейн Куун са известни с огромния си размер. Счита се, че именно те са най-едрата домашна порода сред домашните котките. Телата им са мускулести, а крайниците мощни. Главата е с квадратна форма и са характерни с големите си очи. Козината е по-къса около ушичките и врата като става по-дълга по протежението на гърба към опашката. Имат гребен, който започва от областта на ушите и обикновено е по-голям при мъжките, спрямо този при женските екземпляри. Котките Мейн Куун са разпространени във всякакви цветове, чийто общ брой е над 30. Очите им обикновено са зелени или жълти.

Породата бележи своето начало през 50-те години на XIXв. Смята се, че биват внесени от американски моряци в щата Мейн. В резултат се чифтосват с местните късокосмести екземпляри и се ражда цяло поколение едри котки с мощна физика и пухкави опашки, наподобяващи тези на енотите (оттам идва и името на породата). Котките от тази порода са с дебел и плътен косъм, който им позволява да се справят с по-суровите зимните условия. Още през 60-те години на XIXв. започва провеждането на различни котешки конкурси и Мейн Куун бързо набира популярност сред породите, отглеждани като домашен любимец.

Мейн Куун са известни с благия си и игрив характер, което ги превръща в идеален домашен любимец. Породата е актива и за това е добре да се осигури достъп до открити пространства, на които животното може да прави симулации на лов, да се катери и т.н.. Изключая сърдечното заболяване хипертрофична кардиомиопатия, към което породата е податлива, би могло да се каже, че цялостно са здрави животни и нямат чести здравословни проблеми.

Храненето не е по-сложно от това на всяка друга котка. Стига да се намира подходящ баланс, животните от тази порода не са капризни и нямат специални нужди. Все пак котките са месоядни и имат нужда от редовен прием на 41 различни хранителни вещества, за да бъдат в добро здравословно състояние.

Котките от породата Мейн Куун се грижат добре за козината си сами, но все пак се препоръчват чести разресвания. Както вече споменахме, характерът им е весел, което ги прави чудесна компания за деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *