Най-подходящите животни за семейства с малки деца

Неизменно във всяко семейство с дете/деца настъпва момента за първия домашен любимец. И макар повечето родители да се чудят кога е най-подходящия момент, в който да изненадат своя малчуган с нов приятел, повечето пъти въпросът всъщност е не кога, а какъв да е питомникът.

Котка

Котките се препоръчват на семейства с деца, тъй като умеят да се погаждат добре с всеки член на семейството. Освен това често са снизходителни към малките деца и понасят всяко тяхно мачкане, скубане и прочие. Котките долавят лесно настроенията в околните и успяват да се напаснат спрямо тях. Препоръчват се на семейства, чиито деца са хиперактивни, тъй като се смята, че котките внасят усещане за спокойствие. Друг плюс е, че котките са изключително автономни животни и не изискват особено много грижи. Повечето породи са сравнително безопасни за малчуганите, но все пак е добре да има стриктен надзор от родител поне в началото.

Куче

Макар и много неща да зависят от породата, кучетата са едни от най-добрите спътници в детството на всеки малчуган. Четириногите обожават игрите, особено ако са израснали заедно с детето ви. Друг плюс на кучетата е, че разбират кой е най-уязвимият член на семейството и винаги го следват, приемайки сигурността и безопасността на вашето дете за тяхна задача. Кучето може и да послужи като възпитателен метод, вкарвайки първите отговорности (като разходка, почистване и т.н.) в живота на детето. Отглеждането на куче се препоръчва на семейства, чиито деца са по-свити и комуникират по-трудно тъй като животното помага да се запълни липсата на общуване. Въпреки всичко е добре да се уверите, че детето и животното напълно са свикнали едно с друго преди да ги оставяте сами за по-дълго време.

Морско свинче

Въпреки че морските свинчета не са толкова интерактивни, колкото кучетата или котките, се оказват доста добър избор за пръв домашен любимец. Един от най-големите им плюсове е, че не изискват много място за отглеждане, проблем, който определено спира много семейства от това да си вземат куче или котка. Освен това отглеждането на морско свинче е много лесно и изобщо не струва скъпо. Обичат да ги милват и галят и именно поради този факт децата толкова много им се радват. По-голямата част от времето, тези гризачи прекарват в клетките си, а когато са навън единствено трябва да следите детето да не ги настъпи или затисне, тъй като са много фини и нежни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *