15 факта за котките

Макар и да са едни от най-разпространените домашни животни, все още има невероятно много факти за котките, които ще изненадат дори и най-подготвените сред нас. В следващите редове ще ви запознаем с 15-те най-интересни факти за котките.

 1. Ако котката ви леко трепва с опашка – това е най-добрият знак, че животното ви обича.
 2. Никога в дивата природа няма да забележите котка да се придвижва с вдигната опашка. Това е присъщо само на домашните.
 3. За разлика от кучетата, при които много често е достатъчно само едно да наддаде вой, за да стане пълна симфония, котките рядко мяукат на други котки.
 4. Ако котката ви размахва опашката си бързо и енергично може би е най-добре да я оставите намира. Това е ясен знак за раздразнение.
 5. Броят на мускулите, които котките използват, за да движат ушите си във всяка една посока е 32!
 6. Освен ситост, друго усещане, които котките нямат е за сладост. Макар и езикът им да е богат на рецептори, липсват такива за установяване на сладък вкус.
 7. Питомните котки прекарват в сън до 2/3 от денонощието!
 8. Макар и животните да не могат да рисуват и пишат, проучвания показват, че по-голямата част от котките са левичари. Именно лявата лапичка тръгва първа при движение.
 9. Смята се, че котките имат лечителни способности. Честотата на мъркането им варира между 25 и 150 херца, която съвпада с честотата, при която човешките кости и мускули се развиват и
  възстановяват най-добре.
 10. Подобно на пръстовите отпечатъци при хората, отпечатъкът на носа при котките е също толкова уникален.
 11. Макар и да имат изключително изострено нощно зрение, факт е, че котките не виждат добре обекти, намиращи се в близост до тях. Точно заради това интернет е пълен със забавни клипчета на домашни котки, които се блъскат в къщните мебели.
 12. До голяма степен котките дължат грацията си на своята анатомия. Те разполагат с 230 кости. За сравнение, в човешкото има 206.
 13. Котешкото обоняние е около 14 пъти по-добре развито от човешкото!
 14. За един от създателите на котешката вратичка, чрез която те безпроблемно се придвижват от двора в къщата и обратно се смята сър Исак Нютон.
 15. Най-известното детско филмче с котка и мишка е „Том и Джери“. Първите 114 епизода са излъчени в периода 1940-1958г. и печелят общо 7 награди Оскар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *