Кученце, което да взимаме навсякъде с нас

Ако някога Шаро беше свикнал със суровите условия на двора, изпълнявайки мисията си да пази, то това съвсем не е така с неговите себеподобни последно време, които по-скоро предпочитат да оберат харесванията в някоя социална мрежа или пък да отидат на грууминг. Ако сте решили да си вземете малка порода кученце, което да глезите, с което да се снимате и излизате на кафе или просто животинче, което да можете да вземете навсякъде с вас, тук ще разгледаме някои от най-добрите представители.

Пекинез

Породата е на над 2000 години, а за нейно родно място се смята древен Китай. Пекинезите, наричани „Фу“ на китайски, са били на изключителна почит. Смята се, че в самото начало е било разрешено те да се отглеждат само в кралския дворец, а често ако някой откраднел или наранил Пекинез го чакала екзекуция. Пекинезите са дребни на ръст като рядко надминават тегло от 6 килограма и височина от 23 сантиметра. Но нека размерът им не ви заблуждава, понякога могат да бъдат по-упорити от магаре, въпреки че в общи линии породата е сравнително спокойна. Не са особено капризни и стига да правите необходимите разходки и да разресвате козината им ежедневно, едва ли ще имате други грижи.

Джак Ръсел

Този малък палавник несъмнено печели наградата за най-енергично куче спрямо собствения си размер. Макар да тежат само по 6 килограма, а на височина рядко да минават 26 сантиметра, кученцата от тази порода са в състояние да изхабят батериите дори и на най-енергичния стопанин. Породата произхожда от Англия, където бива установена през 19 век. Смята се, че основното предназначение на тези кучета е било да помагат при лова на лисици. Джак Ръсел е отличен избор за хора, които пътуват много из природата, обичат да се наслаждават на излети и походи, тъй като обичат да опознават нови места, а както вече споменахме, енергията им е почти безкрайна. Бъдете готови да проявите търпение, тъй като някой кученца продължават да са своенравни дори и в зряла възраст.

Мопс

Едва ли има много породи, които могат да се похвалят с толкова богата история, колкото кученцата Мопс. Една от теориите е, че прародителите на тази порода датират още от зараждането на будизма, а други данни пък сочат че Мопс произлиза от древна китайска порода кучета. Тези миловидни малки кученца са чудесен избор за хора, които обичат да прекарват по-голямата част от времето си вкъщи или в по-тесен кръг от хора. Не че не харесват игрите и хората, просто след около 15-20 минути решават, че е време за презареждаща дрямка, която доста често трае с часове. От друга гледна точка обаче не изискват особено дълги разходки, което несъмнено е голям плюс за някои стопани. Породата обикновено се радва на добро здраве и при правилно полагани грижи, средната продължителност на живота на един мопс е около 13-14 години. В повечето случаи рядко надминават тегло от 8-9 килограма и височина от 35-6 сантиметра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *