Най-разпространените говорещи папагали

Несъмнено папагалите са едни от най-интересните и интелигентни птици, особено тези от тях, които говорят и донякъде подлежат на дресировка. Според породата и дресировката някои птици се научават да говорят, други да пеят, а трети дори да изпълняват номера като например да съберат пръснати клечки кибрит. Разбира се, заради тези си качества, някои папагали струват повече от лек автомобил, а други са обявени за защитени видове.

Африкански сив папагал – Жако

Папагалите Жако често са определяни като едни от най-интелигентните птици на света и със сигурност най-бъбривите. Средно тежат около 400 грама и достигат височина от около 31-32 сантиметра. Диаметърът на крилете им достига до 52 сантиметра, а продължителността на живота им е около 23 години в дивата природа и често над 30 години в домашни условия. Различни проучвания показват, че в зряла възраст интелектът на тези птици е еквивалентен с този на 4-годишно дете. За комуникационните способности на папагалите Жако се счита, че са еквиваленти на тези на 2-годишно дете. Освен това тези птици са в състояние да различават цветове и материи, да броят и да възпроизвеждат песни. Определени екземпляри от този вид притежават изключителен речников запас, а рекордът се държи от папагал на име Н‘киси, чийто речник се състои от над 950 думи! Минусите на Жако са, че понякога просто ще дърдорят без да ви оставят на мира, а цената им започва от около 3000 лева.

Папагал Амазона

Тези птица за пръв път биват регистрирани като отделен вид още в началото на 19 век. Характерно за тях е, че обичат да бъдат център на вниманието, а обстановката около Амазона винаги е весела и приповдигната. Обичат да говорят често със стопаните си, а невероятното им чувство за хумор ще забележите веднага, след като ги научите на нещо ново. Характерът на тези птици е изключително променлив и поради тази причина е възможно често да наблюдавате резки промени в настроението им. Добре е да се отбележи обаче, че ако не бъдат добре възпитани от малки, папагалите от вида Амазона са склонни да отключат деструктивно поведение, да станат агресивни или да крещят твърде силно. На височина достигат до 40 сантиметра, а теглото им варира между 250 и 700 грама, според зависи от подвида. Основният им отличителен белег е ярко зеленото оперение по тялото. Общо амазоните се делят на 27 вида, но само някои от тях са подходящи за отглеждане като домашен любимец. Цените за папагал Амазона започват от 1600 лева.

Папагал Александър

Не би следвало да ни учудва, че именно папагалите Александър са един от най-търгуваните видове. Те са пъстроцветни с изключително красиво оперение, а освен това запомнят думи много по-лесно от повечето птици. Под името Александър основно спадат два вида – голям и малък, макар да е прието за представител на този вид да се счита само големия Александър. За пръв път видът е описан в началото на 18 век, а дивите му популации са разпространени в много страни, някои от които са: Испания, Саудитска Арабия, ОАЕ и Хонг Конг. Считат се за едни от най-едрите папагали като височина тези птици достигат между 56 и 62 сантиметра, а на тегло – до 300 грама. Продължителността на живота им е до 40 години.  Когато са уплашени, често издават неприятен писклив звук, но през по-голямата част от времето се опитват да имитират човешка реч, най-често тази на стопанина си. Въпреки това, интонацията им е доста дълбока и птиците Александър не се препоръчват за отглеждане в апартамент, тъй като вероятно ще ви създадат проблеми със съседите. Интересна теория е, че Александър Велики е отглеждал папагал от този вид и именно на пълководеца те дължат името си. Въпреки всичко широкоразпространената търговия с папагали Александър е основна причина за изчезването им, следствие на което птиците са защитен вид в много от родните им местообитания. Цената им зависи от подвида, но обикновено започва от около 250 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *