За всеки, който иска зайче у дома

Произход

Несъмнено питомните зайчета са едни от най-сладките домашни любимци. Противно на някои разбирания, те не принадлежат към семейство гризачи. Съвременният питомен заек е представител на вида „заек-подземник“ (Oryctulagus cuniculus). За пръв път са опитомени и отглеждани в домашни условия през  4 век пр. н. е. в Китай. Съществуват над 60 породи, но само някои от тях спадат към декоративните.

Особености

Зайчетата обикновено растат на височина до около 18 см, а на дължина до около 40 см. Най-често живеят между 8 и 9 години, но много често достигат и до 10-12 години. Диетата им предимно съдържа трева, сено, ечемик, плодове и моркови. Ако зайчето няма да се отглежда за разплод е строго препоръчително да му се направи кастрация/стерилизация. Процедурата е рутинна и може да бъде извършена от всеки способен ветеринар. Освен това удължава живота на зайчето, премахва риска от появата на определени туморни образувания и прави животното по-спокойно.

Отглеждане на зайче вкъщи

Друг плюс при отглеждането на заек в домашни условия е финансовият аспект, тъй като след закупуване на първоначалния арсенал от пособия (клетка, храна, играчки и т.н.) разходите не са особено високи. Стига да не е изложен постоянно на пряко и силно течение, заекът се приспособява лесно към почти всякаква среда. Важно е къде ще поставите клетката на новия си пухкав приятел, а също така трябва да съобразите размера й с този на животното. Зайците са податливи на обучение и свикват бързо с ходенето до тоалетна на обособеното място в клетката.

Поведение

Зайчетата са изключително любопитни, а понякога и особено упорити. Заради това силно ви препоръчваме да обезопасите периметъра около клетката, за да не ви се налага да купувате зарядно за лаптоп или пък нова тапицерия. Зайчетата се нуждаят от ежедневни упражнения, игри и интеракции, а ако не им се предоставят е възможно отключването на деструктивно поведение.

Отглеждането на заек вкъщи е подходящо за семейства с малки деца, тъй като малчуганите им се възхищават, а зайчетата сами по себе си са много любящи и игриви. Не се препоръчват на хора, които пътуват много, тъй като повечето авиокомпании имат стриктни забрани за превоз на зайци, а този тип животни често се подлага на дълги карантини при пристигане в други страни.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *