Какво е важно при отглеждането на вълнисти папагалчета?

Птичките също могат да бъдат избрани за домашен любимец, макар и не толкова често, колкото кучетата и котките. Разбира се, възможностите за игра и гушкане с четирикрак домашен любимец са повече, но това съвсем не значи, че и пернатите животинки не носят своя чар. Тук ще обърнем по-специално внимание на вълнистите папагали, които са може би най-разпространените птици, отглеждани в домашни условия.

Произход на вида

Вълнистите папагалчета са малък вид папагали, спадащи към семейство  „Платицерсини“. За техен естествен дом се смятат пустинните и полупустинните райони на Австралия. Живеят на ята и предпочитат да обитават участъци с по-рядка растителност. На латински името на вълнистите папагали е „Melopsittacus undulates“ , което в превод означава „вълнист/вълнообразен мелодичен папагал“. В природата, решаващи за продължителността на живота им са теглото и средата, в която живеят, като обикновено стигат между 3-5 години. В домашни условия, при правилно положени грижи, вълнистите папагали спокойно могат да достигнат възраст между 10-15 години.

Особености на вида

Покупката на вълнист папагал е добър избор за хора, които желаят да не се чувстват сами, когато се приберат, не разполагат с времето или пространството за отглеждане на куче или котка или просто търсят забавен домашен любимец, който от време на време ще вдига врява и ще създава настроение в стаята. След като свикнат с обстановката, вълнистите папагали стават игриви и често се закачат със стопаните си.

По принцип нямат нищо против да бъдат галени и милвани, но трябва да сте много внимателни, тъй като самите птички са много крехки и фини. Често се опитват да имитират, когато чуят силна музика, но гласът им не е писклив и е приятен за слушане. Някои се научават и да говорят, макар и това да не е отличителен белег на вида.

Какви грижи е необходимо да се полагат

Грижите за вълнистия папагал са сравнително скромни на фона на повечето домашни любимци, а цялостната покупка на птичка, клетка, храна и консумативи рядко надминава 100 лева. Освен че са достъпен домашен любимец са и подходящи за хора без опит, тъй както вече споменахме, не изискват неимоверни грижи. Някои видове папагали предпочитат да живеят сами, но специално при вълнистите е добре да са поне двойка, мъжки и женски.

Едно от най-важните неща е къде ще поставите клетката и какъв вид ще е тя. За отглеждане на вълнисти папагали се препоръчват средни на размер клетки,  с правоъгълна форма. Задължително е наличието на висулка, както и да има достатъчно място в клетката, за да може птичките да разтварят напълно крилете си. Хубаво е клетката да бъде опряна до стена, това създава комфорт и усещане за сигурност у папагалчетата.

Необходимо е мястото, на което ще стои клетката, да е светло, но не изложено на пряка слънчева светлина. Поставете клетката на завет, тъй като вълнистите папагалчета са много чувствителни на въздушни течения и лесно се разболяват. Ако сте пушачи, в никакъв случай не пушете в стаята, в която са папагалчетата, само едно издишане на тютюнов дим може да бъде фатално за тях.

Нормално е през първите няколко дни птичките да са малко стресирани и да се държат боязливо. Обикновено свикват с новия си дом в рамките на седмица. През първите дни е възможно да не ядат изобщо или ако го правят да е по малко и обикновено, когато не ги гледате. След като свикнат с обстановката, може да ги пускате из помещението за свободен полет. Имат нужда от поне час дневно извън клетката.

Ако са два, единият ще прелети и ще хареса високо място, на което да се чувства сигурно, а след това и другото папагалче ще го последва. Най-често застават върху климатик, секция или гардероб и просто наблюдават стаята. Прибирането в клетката е малко трудно в началото, но с времето папагалчета свикват и няма да ви създават проблем. Ако сутрешната им симфония нарушава съня ви, покривайте клетката им с тънък чаршаф преди лягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *