Кои са едни от най-спокойните котки?

Както при кучетата, така и при котките изборът на порода може да се окаже от особена важност. Добре е да познавате особеностите на породата, която сте харесали, тъй като те ще се окажат ключови при отглеждането. Някои котки предпочитат да прекарват по-голямата част от деня в уединение, други предпочитат да са в скута на своя стопанин, докато той ги гали, а трети се славят с пословичния си мързел. Изберете котка, чиито характер и навици максимално се доближават до вашите собствени.

Персийска котка

Персийските котки не произлизат от Африканските диви котки, за разлика от повечето питомни котки, които се отглеждат. В началото на XVII в. са внесени от Персия, днешен Иран. Повечето учени обаче твърдят, че породата е тотално видоизменена.

Въпреки, че всички сме виждали известната рижава телевизионна котка Гарфийлд, в най-често срещания си вид персийските котки всъщност са бели на цвят. Обикновено живеят до 12 години, като в редки случаи могат да достигнат и до 15-16 години. Характерно за тях е, че наистина ценят спокойствието и почивката си, заради това често ще ги виждате, заели удобна позиция на дивана.

Не са особено активни и стига купичката им да е редовно пълна, едва ли ще предявят други претенции. Макар и да не обичат, е добре да ги къпете често, уверявайки се че след това са добре подсушени.  Препоръчително е козината им да се разресва всеки ден.

Най-честите здравословни проблеми, от които страдат персийските котки, са свързани с очите, пикочните пътища и кожата. Често породата е добър избор за по-възрастни хора или такива, които не водят особено динамичен начин на живот. Ако имате деца, е нужно да сте по-предпазливи в началото, докато животното свикне с малчуганите.

Руска синя котка

Още един представител, подходящ  за по-спокойните стопани. Руската синя котка е чудесен избор за хората, с по-малко свободно време. Не е особено игрива, но много силно се привързва към човешкия си спътник, а също така много обича да се гали и умилква.

Всъщност името подвежда до известна степен, тъй като цветът й не е син, а варира в различните тонове на сивото – от съвсем светло, до гранитено тъмните нюанси. Интересен факт за породата е, че тя е естествена, т.е. не е създадена от човек. За нейна родина се смята Русия, а за пръв път руските сини котки са забелязани около пристанищата в по-северните градове. 

Продължителността на живота им варира спрямо грижите, които се полагат за животното. Живеят между 16-18 г., но често могат да достигнат и над 20 г. След Втората световна война породата почти изчезва и за да я спасят, се налага да я кръстосват със сиамски котки, тъй като имат сходни физически характеристики.

Британска късокосместа котка

Редно е всеки човек, който има любов към котките поне веднъж да е имал „британец“. Макар и породата да е сравнително стара, в последните десетилетия интересът към британските късокосмести нараства значително. Отчасти това се дължи на честите им участия в телевизионни шоута отвъд океана. Обикновено живеят около 13 години, а на размери варират между 7-10 кг.

Характерно за британските късокосмести котки е, че напълно усещат каква е атмосферата в дома ви. Ако често стават свидетели на кавги, е възможно да се отключи деструктивно поведение у тях. За британските късокосмести котки се смята, че са едни от най-хигиеничните животни и веднага придобиват навик за използване на котешка тоалетна.

Доста са търпеливи с деца, а и нямат навика да нападат гости, дори и тези които не харесват. Именно поради това британската късокосместа котка е чудесен избор за семеен домашен любимец. Обикновено мяукат само когато са разгонени или наистина искат да ви кажат нещо, което се отнася до комфорта им. За разлика от много свои „колеги“ , британските късокосмести котки съжителстват добре и с други домашни любимци, дори и кучета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *