Какво трябва да знаем, преди да си вземем котка?

Котка

Котките са едни от първите питомни животни, а отглеждането им като домашни любимци датира още от времето на древен Египет. Там те са били почитани като свещени животни и са присъствали в ежедневието, бита и навиците на всеки египтянин. В наши дни котките са най-разпространените домашни любимци, а на места като Австралия статистиката сочи, че на всеки десет души се падат девет животинки.

Ако сте решили да си взимате котка, няма нужда да се притеснявате дори и да живеете в по-малко жилище. Котките, за разлика от кучетата, нямат нужда от твърде широки пространства, стига да могат да си намерят кътче, в което да се чувстват спокойни и сигурни. Без значение дали ще осиновите или закупите, задължително условие е веднага след това да заведете котката на ветеринар.

Лекарят ще й направи общ преглед, ваксинационен план и ще ви даде паспорт. Спокойно може да се консултирате с него каква храна да давате спрямо породата и възрастта на котенцето. Добра идея е да не събирате много гости през първите седмици, защото това може да стресира четирикракия новодомец. А обикновено, когато котките са стресирани, си го изкарват на…дивана или килима 🙂 

Друг плюс да вземете коте вместо куче е, че при котките няма нужда от наличието на безкраен инвентар играчки, каишки, дрешки, поводи и т.н. Препоръчително е в началото да осигурите вътрешна котешка тоалетна и съответния пясък/силикон за нея, малка топка или кълбо прежда и място, на което вашата котка може да прави сутрешната си гимнастика и да си заостря ноктите. Ако решите да поставите стойка в стената, е добра идея тя да бъде на височина от поне 80-90 см. Имайте предвид, че котките са доста капризни и не си падат по промени в околната среда, особено когато са на местата, които те обитават.

Самото отглеждане в повечето случаи протича гладко, тъй като котките са автономни животни и предпочитат да прекарват голяма част от времето си в уединение. Интересно проучване сочи, че котките спят през около 70% от денонощието, така че времевият ангажимент към домашния ви любимец няма да е непосилен.

Обезопасете контактите с капачки и ако разполагате с балкон, се уверете, че е безопасен. Малките котенца са особено любопитни и обичат да гледат отвисоко, поради това се налагат превантивни мерки. Все пак е добре да имате познат с опит, с когото да говорите, ако забележите странно поведение у котката си. Само вариациите на мяукане са над 20 вида и всеки носи различно послание, така че се пригответе да се превърнете в д-р Дулитъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *