Как да изберем подходяща храна за своето куче?

Една от най-честите теми на разговори по кучешките площадки и между стопани на четириноги е изборът на подходяща храна за кучето. На всеки чувал с гранули са изобразени щастливи кучета, а маркетолозите на всяка марка твърдят, че тя е най-добрата. На пръв поглед само цената на различните марки храни ги отличава. Повечето разфасовки са в големи чували и понякога отнема твърде много време, за да открием състава на гранулите. Тогава как да изберем подходяща храна за своето куче?

За какво да внимаваме при избора на кучешка храна?

Едни от най-важните неща при избора на кучешка храна са източникът на протеин, съдържанието на зърнени продукти и наличието на изкуствени съставки.

Протеин

Месото е основният източник на протеин при кучетата, поради тази причина вероятно сте забелязали, че етикетът на повечето чували винаги започва с един или два вида месо.  Четете етикетите внимателно и избягвайте храни, на които пише „месно брашно“ (meat meal), „рибно брашно“ (fish meal) или „пилешко брашно“ (poultry meal) . Много често под брашно се имат предвид всички видове карантия и съставки, които меко казано не бихте желали вашето куче да консумира.

Мазнини

Едно от най-важните неща за здрава кожа и лъскав косъм при кучетата е именно приемът на мазнини. Относителният процент мазнини към цялостното хранене е между 10-20%. Освен това мазнините помагат при усвояването на някои важни витамини при кучетата. Избягвайте храни, на чиито етикети пише „рибно олио“ (fish oil) и „зеленчуково олио“ (vegetable oil). Добрият избор са храни с наличие на сьомгово или слънчогледово олио. Перфектният баланс може да откриете в храни с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини и ниско съдържание на Омега-6.

Въглехидрати

За разлика от нас, хората, кучетата не могат да смилат и усвояват множество видове въглехидрати. Поради тази причина много от ветеринарите съветват да се използват храни с ниско съдържание на зърно, ако все пак се съдържа, за предпочитане е да е овес, ечемик и ориз.

Консултирайте се с ветеринар

Някои породи идват със своите особености и е добре да сте наясно с хранителните навици на вашия любимец. Добре е да съобразите диетата на своето куче с ветеринар, който може да ви насочи по-конкретно към това от какво точно се нуждае четириногият ви приятел и коя храна би му набавила необходимите вещества. Избягвайте да пазарувате от зоомагазини, чиито служители не биха различили кучешка от котешка храна.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *