Доберман и ротвайлер – отличните кучета пазачи

Кой друг би могъл да ни охранява по-добре от най-добрия приятел на човека? Имайки предвид, че последният модел охранителен софтуер на Илън Мъск все още не е достъпен на нашия пазар, а Чък Норис вече застарява, кучето си остава най-добрият кандидат за тази работа. В тази статия ще разгледаме особеностите на едни от най-добрите кучета пазачи, а именно Доберман пинчер и ротвайлер.

Доберман пинчер

Може би първата порода, която идва наум, когато се замислим за куче пазач. Породата доберман идва от Германия, където е изкуствено създадена в края на XIX в. и развивана предимно в направление охрана и защита. За неин създател се смята Луис Доберман, който по онова време работел като нощна охрана и се нуждаел от куче пазач, за да му помага със служебните задължения.

Доберманите имат отлични физически белези – забележителен атлетизъм, примесен с отличителна грациозност. Въпреки че не са от най-едрите породи, доберманите компенсират с интелект, безстрашие и бързина, което ги превръща в перфектни кучета пазачи. Използват се най-често за охрана на домове, къщи или индустриални обекти, тъй като кучетата от тази порода свикват със заобикалящата ги среда и не допускат непознати.

Имайте предвид обаче, че доберманите изискват време за дресировка, докато напълно свикнат с охранителните си задължения. Породата не се препоръчва на неопитни стопани, тъй като липсата или грешно положената дресировка е възможно да отключи деструктивно поведение у кучето.

Ротвайлер

Може би едно от последните неща, което всеки средностатистически взломаджия би желал да види по средата на нощта. А може би и последното. Ротвайлерът също е стара порода, за чието възникване има най-различни теории. Може би една от най-правдоподобните е, че датира като работна порода куче още от времето на Римската империя и чак през XX в. е доразработена в град Ротвайл, Германия. Въпреки че е чудесно семейно куче, което обича децата, игрите и гушкането, не бива да забравяме, че в негово лице стои и един от най-добрите пазачи.

Обемистата му мускулатура формира респектираща фигура, която гони недоброжелателите само с един поглед. Захапката на ротвайлера се счита за една от най-мощните спрямо останалите породи, като често я класират в челната тройка. Интересен факт е, че за разлика от повечето кучета, при опасност ротвайлерът не се втурва, за да захапе, а за да повали недоброжелателя, изчаквайки пристигането на своя стопанин.

Подобно на добермана, и ротвайлерът е готов на всичко, за да защити близките и територията си. За разлика от добермана обаче, при ротвайлера се наблюдава по-голяма жертвоготовност към стопанина си, спрямо към територията си. Поради тази причина някои хора, които търсят лична охрана, прибягват към ротвайлер, а други, за които охраната на даден обект е важна, се спират на доберман.

В генетичния код на всяко куче е заложено да пази храната, територията и стопанина си, макар и някои да са по-добри от други именно в това направление. Важно е да отбележим, че класифицирайки дадена порода четириного като куче пазач, не означава че животното не би било чудесен член на семейството, че е неподходящо за деца или че няма да има нужда от игри и грижи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *