Защо да отглеждаме куче в апартамент?

Куче в апартамент

Дали да отглеждаме куче в апартамент е тема, до която стигат много семейства. Тя често поражда разногласия и спорове, а от друга страна детето настоява, че иска да си има домашен любимец. Може ли в апартамент да се отглежда куче и как точно, е един от многото въпроси, на които е добре да си отговорите преди да се сдобиете с четириног приятел.

Може ли в апартамент да се отглежда куче?

Може би най-разпространеният мит е, че кучето и човекът не могат да съжителстват в по-тесни пространства, затова някои препоръчват да си вземем котка. Доказано е, че възприятието за околната среда при кучетата и котките е много различно. Докато котките по-скоро свикват с мястото, на което живеят, кучетата се привързват към стопанина си и неговите близки. Ако полагате необходимите грижи, отделяте достатъчно време за разходка и дресировка, макар и живеейки в апартамент, кучето ви ще бъде щастливо.

Митът, че кучето трябва да се отглежда в къща с двор

В основата на мита лежи убеждението, че ако живееш в къща с двор, едва ли не това те освобождава от прекарването на време и полагането на грижи за домашния любимец.  Разбира се, ако разполагате с двор, за кучето ви това е добре дошло, тъй като то ще има повече място за игра, когато вие сте заети и не можете да му обърнете внимание. Това обаче съвсем не значи, че можете да оставите 2-3 играчки на открито и да забравите за четириногия приятел. Макар и идеята за къща с двор в близост до голям град да се харесва на все повече и повече хора, истината е, че все още много малък процент от българите могат да си позволят такава стъпка.

Апартаментът не ви прави автоматично лош стопанин на куче

Апартаментът не ви прави автоматично лош стопанин на куче, просто защото вашият домашен любимец има нужда от вас, от времето, грижите и любовта ви. Но какво следва после? Ако вече сте спечелили битката с партньора, съквартиранта или родителите и домакинството ви ще се увеличи с четири лапи, следващата стъпка е правилният избор на порода.

Каква порода куче да изберем за отглеждане в апартамент

Както животните, така и ние хората, се различаваме драстично в определени аспекти на поведението си. Ето защо е добре да се насочим към порода, която максимално се доближава до нрава на стопанина си. Да, може да ви се струва подходящо да вземете за детето си кученце от дребна порода, но всички знаем, че малчуганите не са в състояние да се грижат самостоятелно за любимците си. Поне до навършване на 18 години. Или повече 🙂

Отговорете си на въпроса: защо искам куче у дома?

Важно е да си отговорите на въпроса, защо си взимате куче и какво ще очаквате от него. Искате децата да свикват с отговорности, грижейки се за него? Търсите пазач на имот или личен бодигард? Желаете верен спътник, който никога не отказва гушкане?

Много от породите са създадени и развивани, за да изпълняват определен тип задачи. Такива са т.нар. работни породи немска овчарка, доберман, белгийска малиноа и т.н. Необходимо е да се запознаете детайлно с характеристиките на породата, за да направите информиран избор.

Съобразете добре времето и бюджета си за отглеждане на куче

Последно, но не по важност – ангажиментът. Отглеждането на куче със сигурност не е лесна задача и изисква не малко време и средства. Колкото е по-голяма породата, толкова повече време за разходки и упражнения изисква. Разбира се и повече храна, особено в периода на подрастване, така че преценете внимателно и бюджета си. Някои от по-дребните породи пък са доста капризни и усилията ви биха били равносилни на това да се грижите за още един човек. Понякога с човека е по-лесно 🙂

Не взимайте куче в апартамента, ако не сте готов за пълно отдаване

Последно, но не по важност – ангажиментът. Отглеждането на куче със сигурност не е лесна задача и изисква не малко време и средства. Колкото е по-голяма породата, толкова повече време за разходки и упражнения изисква. Разбира се и повече храна, особено в периода на подрастване, така че преценете внимателно и бюджета си.

Без значение обаче дали ще е малко, голямо, с къс или дълъг косъм, имайте предвид, че кучето ви ще си изисква своето и вие сте единственият човек, който може да му го предостави. С други думи не предприемайте такава стъпка, ако наистина се колебаете или не сте готови да се отдадете напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *